Przestrzeń w naszym mieszkaniu bywa zagospodarowana na różne sposoby. To nie tylko kuchnia, łazienka, salon i sypialnie. Często wydzielamy oddzielne pomieszczenia, które mają pełnić określone funkcje. Do takich należy między innymi spiżarnia. Często pojawia się w domach – czy jednak ma rację bytu w przypadku mieszkań w boku? To zależy. Głównie od powierzchni użytkowej. Spiżarnie wydzielamy najczęściej z kuchni. Jeżeli więc jest ona stosunkowo niewielka – nie ma co się bawić z takim rozwiązaniem. W przypadku dużych przestrzeni – przygotowanie takiego pomieszczenia powinno się obejść bez uszczerbku dla całego wnętrza. Musimy jednak postawić sobie pytanie – czy na pewno jest nam ona potrzebna? Spiżarnie są idealne do przechowywania długoterminowych produktów spożywczych, a także garnków czy zastawy stołowej. Jeżeli jednak mamy to wszystko w niewielkiej ilości – czy warto kombinować i zawracać sobie tym głowę? Spiżarnie są często wykorzystywane przez osoby, które samodzielnie przygotowują różne dżemy, kompoty czy też sałatki. To idealne miejsce do przechowywani zapasów. Kiedy jednak żyjemy w biegu, a dom traktujemy w zasadzie jak hotel – spiżarnia nie sprawdzi się kompletnie. Dlatego też naprawdę warto jest się dobrze Stanowic, zanim zdecydujemy się na wydzielenie takiego pomieszczenia. Jeżeli nie będziemy z niego korzystać to tylko zajmie nam przestrzeń, którą można zagospodarować na masę różnych innych sposobów.