Z reguły nie przykładamy aż takiej uwagi do kuchennego blatu, Liczy się dla nas to, aby był ładny i w miarę możliwości- nie rysował się zbyt szybko. Tymczasem blat kuchenny przede wszystkim powinien charakteryzować się duża odpornością na wysoką temperaturę, zarysowania, zadrapania, obtłuczenia, zabrudzenia, czy wilgoć. Dzisiejszy rynek oferuje nam wiele różnych blatów dostosowanych do zróżnicowanych potrzeb i spełniających nawet największe wymagania, wystarczy tylko przyjrzeć się co proponuje nam producent i zapoznać się ze specyfiką takiego blatu. Wiadomo, że cena zależy od jakości wyrobu, ale w tej sytuacji warto zainwestować w porządny blat, który będzie służył długie lata. Najbardziej popularne są blaty z płyt wiórowych pokryte laminatem lub płytkami ceramicznymi. Obydwa należą do tańszych ofert, jednak trzeba być dość ostrożnym podczas użytkowania. Woda, która może dostać się do środka na skutek pęknięcia, czy zarysowania, powoduje pęcznienie płyty, co jest uszkodzeniem nieodwracalnym. Trwalszym materiałem jest beton, lub kamień (granit, marmur). Takie blaty należy jednak odpowiednio zaimpregnować, co zabezpieczy je przed nadmiernym brudzeniem i drobnymi uszkodzeniami. Trzeba uważać również na rysy, które w przypadku połyskujących blatów są widoczne. Efektownie wyglądają blaty drewniane, które są dosyć odporne, trwałe i z łatwością można je odnawiać, ścierając wierzchnią warstwę i nakładając środki zabezpieczające. Należy zachować szczególną ostrożność przy kontakcie z wysokimi temperaturami, gdyż drewno jest łatwopalne i przez chwilę nieuwagi możemy rozniecić ogień. Najwięcej trzeba zapłacić za blaty stalowe i szklane, doskonale sprawdzające się w kuchniach nowoczesnych. Są bardzo trwałe i odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, ale trzeba pamiętać o dokładnej pielęgnacji (nie wytarte do sucha powodują tworzenie się brzydkich zacieków lub smug).