Mówi się, że kuchnia jest sercem domu, dlatego też powinna być urządzona ze smakiem i być jak najbardziej praktyczna. Aby tak się stało, najlepiej podzielić ją na na kilka sfer- sferę przygotowywania, przechowywania i spożywania jedzenia. Lodówka i kuchenka to niezbędne minimum, jakie powinno znajdować się w kuchni. Jedynie od naszych potrzeb i zamiłowań do techniki zależy, czy dokupimy dodatkowo mikrofalówkę, czy ekspres do kawy. Biorąc pod uwagę nasze potrzeby i styl życia możemy łatwo zadecydować, jak dużą lodówkę, zlew oraz ile szafek będzie nam potrzebne. Główny blat roboczy powinien mieć przynajmniej 80 cm, aby bez problemu przygotowywać posiłki. W rozmieszczeniu sprzętów, warto skorzystać z zasady 'trójkąta’, gdzie jego rogi to odpowiednio kuchenka, lodówka, oraz zlewozmywak. Przestrzenie między nimi najlepiej wypełnić szafkami z dużymi blatami, a na ścianach powiesić kolejne półki lub szafki. Jeśli pomieszczenie przeznaczone na kuchnię jest dosyć duże, możemy wygospodarować trochę miejsca na nieduży stolik, przy którym można zjeść szybkie śniadanie. W szufladach doskonale sprawdzą się specjalne podziałki, dzięki którym można poukładać wszystkie sztućce i przybory kuchenne tak, aby w razie potrzeby szybko je znaleźć i z nich skorzystać. Świetnym rozwiązaniem są także obrotowe stojaki na garnki i naczynia, które można wstawić do szafek, dzięki czemu sprytnie możemy schować większość rzeczy, a także łatwo się do nich dostać. Przydatne są również listwy magnetyczne, haczyki lub podwieszane stojaki na kubki, noże, czy papierowe ręczniki. Przyprawy i różnego rodzaju sypkie produkty można przechowywać w przezroczystych szklanych, lub plastikowych pojemnikach, co wygląda dużo estetyczniej i jest o wiele praktyczniejsze niż szeleszczące, kolorowe opakowania. Takie produkty najlepiej umieścić w szafce nad blatem roboczym, a rożne środki czystości- pod zlewozmywakiem.